dinsdag 6 oktober 2009

3 sneetjes en een kapje...

Minimaal een keer in de week moet ik grondig door de broodla heen. De zakjes oud brood, meestal met 3 sneetjes en een kapje, hebben zich opgestapeld en vervolgens is het absoluut niet meer te overzien welk zakje brood van 1, 2 of 3 dagen geleden was. Je zou dus denken dat er iets niet helemaal lekker loopt bij de broodinkoop van ons huishouden, terwijl wij toch een vrij regelmatige broodconsumptie hebben. Of... zijn we gewoon te verwend geraakt en halen we voor een zakje brood van de dag ervoor al onze neus op? Nee, het is zelfs veel erger die neus wordt al opgehaald voor brood dat wel vers is, en super lekker naar mijn idee, maar voor mijn kleine mannen te compact, te zuur of te zaderig...of inderdaad... zonder broodverbetermiddel, want niet meer zacht genoeg! Gelukkig zijn dit de broodsoorten die, juist doordat ze wat steviger en smaakvoller zijn, bij mij in de herkansing gaan. Als tosti, crostini of crouton. En laat dát de mannen gelukkig wel lekker smaken!

Kijk voor een overheerlijke
pompoen maaltijdsoep mét crouton op youtube

donderdag 1 oktober 2009

Passata di pomponi?

Puur, praktisch, lekker en gezond, dat is waar ik voor sta in de keuken en dat is overigens ook wat het best bij mij als persoon past, alhoewel dat “lekker” uiteraard niet aan mij is om te bepalen.
Om even bij de keuken te blijven… bij voorkeur biologisch en indien mogelijk fair trade en zonder pakjes. Nou maak ik bij dat laatste, die pakjes, heus wel eens een uitzondering, want puur moet uiteraard wel praktisch blijven. En soms mis ik gewoonweg de tijd om verse tomaten te roosteren om er vervolgens een overheerlijke pastasaus van te maken.
In zo’n geval grijp ik graag naar producten als kruidenbouillonblokjes (die van de natuurwinkel met veel smaak en weinig zout), kidneybonen of linzen uit blik (want met dat voorweken had ik even geen rekening gehouden) en passata di pomodoro (van een merk waar, afgezien van wat zout, verder niets aan toegevoegd is).
Nou stond ik gisteren in de keuken met een gigantische pompoen in mijn handen. Ruimschoots voldoende voor een maaltijdsoep en als basissaus voor een pastagerecht, toen het opeens door mijn hoofd schoot waarom deze overheerlijke en multi toepasbare groente nog niet te verkrijgen is als…. jawel passata di pomponi! Idee?
Binnenkort twee overheerlijke pompoenrecepten.