dinsdag 24 november 2009

Onverwacht lekker recept

Wat doe je op een dag zoals gisteren, waarop je "niets" in huis hebt en het weer je absoluut niet uitnodigt om naar buiten te gaan voor die extra boodschappen die je graag in huis had gehad? Een maaltijd bezorgservice bellen? Of toch eens goed door de voorraadkast, koelkast en diepvrieslade heen en creatief aan de slag in de keuken? Dat laatste past meer bij mij... en dit is het resultaat:

Hele kip met krieltjes en groenten uit de oven
Voor 2 volwassenen en 2 kinderen

Bereidingstijd: 20 minuten (excl. 70 minuten oventijd)

Dit heb je nodig:
1 hele kip, liefst biologisch
50 ml olijfolie
1 zak krieltjes (500 g), schoon geboend
6 sjalotjes, gepeld en gehalveerd
1 pastinaak, geschild en in gelijke stukken
1 winterwortel, geschild en in gelijke stukken
stuk pompoen, geschild en in gelijke stukken
paar takjes tijm
grof gemalen zeezout
vers gemalen peper

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180°C. Verhit de helft van de olie in een ovenbestendige braadpan en braad de kip rondom bruin. Zet de kip in de oven. Breng de krieltjes in een pan met water aan de kook. Kook ze in ca. 10 minuten beetgaar en giet af. Voeg na 45 minuten sjalotjes, gekookte krieltjes, pastinaak, winterwortel, pompoen en tijm toe en meng met de olie en braadsappen uit de pan. Voeg de rest van de olie toe, bestrooi de kip met zout en peper en zet alles nog ca. 30 minuten terug in de oven.
Erbij: appelmoes, gemaakt van 5 goudrenetten, klein scheutje water, kaneelpijpje en agave siroop of (riet)suiker naar smaak.

Voor een baby van ca. 4-6 maanden
Geef (apart) gekookte en gepureerde pastinaak, wortel of pompoen, of nadat je eerst alle smaken apart hebt uitgeprobeerd, een combinatie van deze ingrediënten. Gebruik eventueel wat aanhangend kooknat om het hapje extra smeuig te maken.

Voor een baby vanaf ca. 7 maanden
Geef de groentepuree voor een baby van 4-6 maanden en meng dit met wat apart gehouden gekookte en geprakte krieltjes, eventueel extra smeuïg gemaakt met een drupje olijfolie.

Voor een baby vanaf ca. 9 maanden
Geef het hapje voor een baby vanaf 7 maanden en voeg wat stukjes kip (een sappig stukje zonder vel, waar geen zout op zit) en enkele blaadjes tijm toe.

Voor een baby vanaf 1 jaar
Deze kan gewoon met de pot mee-eten. Wees matig met zout, of voeg voor jezelf pas extra zout en peper toe aan tafel.

Benieuwd waar de ingredienten vandaan kwamen?
Voorraadkast: krieltjes
Koelkast: stuk overgebleven pompoen, winterwortel (nog in huis voor het paard van Sinterklaas), pastinaak (nog 1 over van de workshop babycooking)
Diepvrieslade: 1 hele kip, die daar speciaal klaar lag voor een dag als deze...
En van het balkon: wat takjes tijm van mijn voorraad kruidenplantjes

zaterdag 14 november 2009

Stobá: een Antilliaanse stoofpot voor een regenachtige dag

Dit recept heb ik van mijn zwager, die zijn hele jeugd op Curaçao heeft gewoond. Perfect om op zo'n regenachtige dag als vandaag te maken en toch een beetje tropische sfeer in huis te halen en te proeven!

Bij dit recept gaat het niet om heel exacte hoeveelheden; Stobá is namelijk een recept dat zich goed leent voor koken op gevoel en naar eigen smaak!

De basis van Stobá is stoofvlees. Je kunt hiervoor rund (magere runderlappen), maar bijvoorbeeld ook geit of lam nemen. Officieel maak je hem dan met zoete aardappel en een keuze uit een van de onderstaande ingredienten:
Pompoen, sperziebonen, groene papaja of komkommer. Maar ik maak hem altijd zo:

Hoofdgerecht voor 4 personen
+ extra voor een lekker broodje Stobá op zondag

Bereidingstijd: 30 minuten (exclusief 2 uur stoven)

Benodigdheden
1 kg stoofvlees (magere runderlappen), in gelijke stukjes gesneden
4 el olijfolie
2 uien, gesnipperd
3 knoflooktenen, fijngehakt
ketjap manis (ca. 100-150 ml)
klein blikje tomatenpuree, (70 g)
beetje limoensap of azijn
1-2 bouillonblokjes (rundvlees of kruiden)
1 laurierblad
2 el gedroogde oregano
ca. 400 g (zoete) aardappel
ca. 350 g pompoen of winterwortel
ca. 350 g sperzieboontjes
zout en peper
optioneel: 1 madame jeanette peper (deze alleen de laatste 15 minuten mee laten koken)

Bereiding
Dep de stukken vlees droog. Verhit olie in een braadpan en braad het vlees goed aan. Voeg ui, knoflook, ketjap, tomatenpuree, limoensap of azijn, bouillonblokjes, laurierblad, gedroogde oregano en een scheut water toe. Laat het geheel op laag vuur ca. 1,5 uur stoven. Snijd intussen (zoete) aardappel en groenten in gelijke stukjes. Kijk af en toe of er nog voldoende vocht bij het vlees zit. Voeg na 1,5 uur aardappel en groenten toe en laat nog ca. 30 minuten pruttelen. Breng op smaak met zout en peper of kook, als je van pittig houdt, de laatste 15 minuten een hele madame jeanette peper mee.
Lekker met funchi (polenta) of rijst en gebakken banaan.

Voor een baby van ca. 4-6 maanden
Geef (apart) gekookte en gepureerde wortel, pompoen of sperzieboon of nadat je eerst alle smaken apart hebt uitgeprobeerd, een combinatie van deze ingrediënten

Voor een baby vanaf ca. 7 maanden
Geef de groentepuree voor een baby van 4-6 maanden en meng dit met wat apart gehouden gekookte (zoete)aardappel, rijst of funchi (allemaal zoutloos), eventueel extra smeuïg gemaakt met een drupje olijfolie.

Voor kinderen vanaf 1 jaar
Geef bovenstaande stoofpot, voordat je hem op smaak hebt gebracht met extra zout, peper of madame jeanette peper.