woensdag 22 september 2010

Vier de seizoenen

Elk jaar kan ik precies aangeven wanneer voor mij de herfst begint. Ik voel, ruik en proef het om mij heen, krijg kriebels in mijn buik, trek "woonvesten" uit de kast, steek 's avonds vaker kaarsjes aan en hoe kan het ook anders, gerechten met pompoen, paddenstoelen of geroosterde wortelgroenten schieten door mijn hoofd. Dit jaar nog eens extra aangewakkerd door de bijzondere middag op het landgoed Haanwijk nabij Den Bosch. Edwin Flores, van Casa Foresta, nam ons mee de bossen in voor een eetbare paddenstoelenpluk.
Daarna werden we verwend met gerechten als "op cederhout gebakken pruimen met bacon en walnoot", op een door Molenkitchen prachtig ontworpen BBQ geroosterd eekhoorntjesbrood en worsten met paddenstoelen. Hoe goed kan het herfstseizoen beginnen zou je denken...

Tot er plots weer twee van die rare dagen tussendoor glippen, met zomerse temperaturen en tot 's avonds warme zonnestralen in mijn keuken. Gelukkig kan op dat soort dagen mijn "mood" net zo snel omslaan als het weer en tover ik binnen een minuut een verkoelende yoghurt-fruit shake op tafel.

Yoghurt-fruit shake
Voor 4 grote glazen

150 g bramen (diepvries)
1/2e verse ananas, geschild en in stukken
2 peren, geschild en in stukken
150-200 ml boerenyoghurt
scheut frambozensiroop (die van RaspberryMaxx is mijn favoriet!)
Extra nodig: keukenmachine, blender of stevige staafmixer

Doe bramen, ananas, peer en yoghurt in de keukenmachine en laat deze ca. 1 minuut draaien. Voeg de laatste paar seconden een scheut frambozensiroop naar smaak toe.

dinsdag 7 september 2010

Niet zo slim van "Slimpie" Deel II

"Hé, deze heb ik eerder gezien" dacht ik afgelopen week toen ik een envelop opende met weer een persbericht van "Slimpie". Nu geen "slim" kinderijsje (zie mijn blogbericht van 21 juli), maar lekkere en gezonde limonadesiroop voor kinderen. Ik lees verder met een kritische blik... Dat is mooi, ook dit product is voorzien van het "ik kies bewust"-logo van het voedingscentrum. (Even voor de duidelijkheid: het “ik kies bewust”-logo is niet van het voedingscentrum....) Er staat nog meer: de "gezonde" limonadesiroop is er in wel zes verschillende smaken en heel bijzonder is de mengverhouding 1:11, waarmee maar liefst 35 glazen limonade per fles te maken zijn... en dat voor maar € 0,06 per glas! Want, zo meldt het bericht "de meeste kinderen doe je natuurlijk geen groot plezier met een glas water..." Het is toch niet te geloven... en hoe "gezond" denkt "Slimpie" wel niet dat die overheerlijke limonade is? Nou, zo "gezond" dat het advies is om kinderen onder de vier jaar slechts "Slimpie" te geven na overleg met de (kinder)arts en/of diëtist...

Gelukkig ken ik een heleboel “rare” kinderen die niets liever doen dan de kraan leegdrinken of genieten van een heerlijk kopje thee: gezond, lekker en pas écht voordelig!

vrijdag 3 september 2010

Piratenbootjes op een wilde woeste zee




Uitdeel traktatie voor ca. 30 kindjes

4 zakken Madeleine cakejes (Bonne Maman)
1 pakje eetpapier
cocktailprikkers Nederlandse of piraten vlag
cocktailprikkers "piratenzwaard" of iets vergelijkbaars
Voor de zee:
10 eiwitten
625 g witte basterdsuiker
enkele druppels levensmiddelenkleurstof, blauw
Extra nodig: mixer, bakpapier

Verwarm de oven voor op 110 graden celcius.
Voorbereiding (leuk om samen met je kind(eren) te doen):
Knip driehoekjes van het eetpapier. Steek deze driehoek "zeiltjes" vast met het piratenzwaard als "mast"en bewaar in een doosje.
Mix voor de "zee" ca. 2/3e deel van de eiwitten met behulp van een mixer schuimig. Voeg 2/3e deel suiker en enkele druppels blauwe kleurstof toe en mix tot het eiwit gaat pieken en je de kom ondersteboven kunt houden zonder dat het eiwit eruit valt. Bedek een flinke bakplaat met bakpapier en verdeel het blauwe eiwit schuim hier over. Strijk glad. Herhaal dit nogmaals met het overgebleven eiwit en suiker, maar voeg nu geen kleurstof toe. Verdeel dit witte schuim over de zee en maak er woeste golven van. Zet de bakplaat ongeveer 1 uur in de oven. Zet na 1 uur de oven uit maar laat de bakplaat er gewoon de hele nacht in staan.

De volgende ochtend:
Haal de Madeleine cakejes uit hun zakje en steek het zeil (aan de voorkant) en de vlag (aan de achterkant) van het "bootje". Schuif de "zee" op een grote schaal en verdeel enkele bootjes over het water. Zet de overige bootjes om het eiwitschuim heen.

Tip: Koop schatkistjes (Red Band) of likschelpen en verdeel deze om de zee heen. Deel deze uit samen met de bootjes. Zet in het midden van de berg schatkistjes of schelpen een schatkist gevuld met een luxe bonbon (met bladgoud) voor de juf of meester.