vrijdag 12 augustus 2011

Do the Jaffle!

Wij Nederlanders zijn brood eters: voor ontbijt, lunch en af en toe zelfs een broodmaaltijd 's avonds. En dat is mooi, want brood is lekker en brood is gezond, alhoewel....
Dat hangt er natuurlijk wel vanaf hoe je je broodje klaarmaakt... En daar is het soms triest mee gesteld. Er wordt naar mijn idee wel heel snel naar een pak zoet strooisel of pot smeerbare pasta gegrepen en voor het bedenken van een net zo makkelijk, echt lekker en gezond alternatief nemen we geen tijd, hebben we geen inspiratie of energie. En dat terwijl je het met een broodje met geprakte avocado en een dot huttenkase uiteindelijk langer volhoudt dan met een broodje belegd met chocopasta of speculoos. Of wat dacht je van een broodje met hummus met een plak tomaat of je broodje belegd met vers fruit. Want fruit op (of tussen) je brood moet je echt eens proberen. Ik at ze voor het eerst op Bali, knapperig van buiten en gevuld met zacht, warm fruit van binnen: Jaffels, echt een traktatie voor jezelf en je kinderen. Want die zullen er zeker van smullen! Helemaal als je ze zelf het fruit uit laat kiezen en ze het broodje zelf mogen bakken in een echte jaffle iron (bijvoorbeeld van Qvist outdoor cooking) boven een open vuurtje op de camping of de vuurkorf in de tuin. Zo wordt het klaarmaken van een broodje in ene een avontuur en die paar extra minuten, daar krijg je een dosis quality time voor terug!


Jaffle - voor 4 personen
8 sneetjes casino witbrood
1 el kokosolie (natuurvoedingswinkel)
1 kleine mango, geschild en in dunne plakjes
2 kleine (junior)bananen, in plakjes
enkele blauwe bessen
enkele frambozen

Bestrijk een sneetje brood met kokosolie en leg het met de oliekant in een helft van een speciaal jaffleijzer of in een tostiapparaat. Beleg met plakjes banaan, mango, wat blauwe bessen en frambozen. Dek af met een tweede sneetje casino. Bestrijk deze ook met kokosolie en dek af met de andere helft en klem het jaffle-ijzer of tostiapparaat
dicht. Bak de tosti’s onder regelmatig keren in ± 2 min. goudbruin op het gas of op de barbecue, of in het apparaat. Lekker met een glas met vers bosvruchten-, bramen of
zwartebessensap gemengde karnemelk.

Dit recept staat deze week in Margriet, naast nog veel meer lekkere recepten en blogs om bij te watertanden!