maandag 24 mei 2010

Plukken, wassen, kneden, draaien, koken en... smullen


Afgelopen zomer in Italië had ik het geluk om in de keuken van Barbara mee te mogen helpen met het bereiden van haar specialiteit: verse brandnetelpasta. Voordat we aan de slag konden in de keuken moesten we (de hele familie mocht mee) eerst naar buiten om in haar tuin de ingrediënten bij elkaar te plukken. Wat een rijkdom zo'n tuin vol met verse groenten en kruiden, gerijpt onder de Italiaanse zon. En hoe geweldig is het om te zien (en te proeven) dat je met slechts enkele, goede ingrediënten zo iets smakelijks kunt maken. Deze kennis moet ik delen dacht ik meteen. Nu, vandaag met jou en afgelopen Pinksterweekend met 6 heel enthousiaste kinderen in "mijn" tuin op camping Bakkum. Want zo zelf geplukt, gewassen, bereid en geproefd zijn die brandnetels ineens geen vervelende prikplanten meer, zelfs niet voor kinderen.

Verse brandnetel tagliatelle
Voor ca. 4 porties

1 grote pan vol jong brandnetelblad
400-500 g bloem voor pastadeeg (typo 00)
4 eieren
4 tl zout
olijfolie van goede kwaliteit
Parmezaanse kaas
Extra nodig: werk- of tuinhandschoen, grote bbq tang, soeplepel, hakmolentje, huishoudfolie, pastamachine (simpel tafelmodel voor handmatig gebruik)

Doe de handschoen aan een hand en pluk daarmee de jonge brandnetelblaadjes (pluk alleen het topje en ca. 2 bladeren daaronder). Was het brandnetelblad goed met koud water. Gebruik een grote bbq tang om het blad mee uit het water te vissen. Breng een grote pan gevuld met water aan de kook en dompel de blaadjes ca. 30 seconden onder. Giet af in een vergiet en druk al het vocht eruit met behulp van de bolle kant van een soeplepel. Hak de uitgeknepen brandnetels heel fijn, eventueel met behulp van een hakmolentje. Maak op een werkblad een berg van 400 gram bloem met een kuiltje in het midden. Verdeel het zout over. Giet de eieren in het kuiltje en verdeel het fijngehakte brandnetelblad (ca. 200-250 g uitgeknepen gewicht) over het meel. Werk nu met één hand van binnen naar buiten en kneed net zolang tot het deeg een vaste en soepele substantie heeft. In het begin plakt het heel erg aan je vingers, maar dat wordt steeds minder. Voeg indien nodig nog wat bloem toe. Verdeel het deeg in balletjes ter grootte van een mandarijn en laat afgedekt met huishoudfolie even rusten. Zet de machinestand op 1. Druk 1 bolletje deeg plat en haal door de machine. Plakt het te erg, voeg dan nog wat bloem toe. Vouw dubbel en draai een kwartslag en haal weer door de machine. Herhaal dit ca. 15-20 keer. Zet dan de machine op stand 2 en haal de lap deeg er 1x doorheen. Zet daarna de stand op 3 en haal de lap deeg er 1x doorheen. Ga zo verder tot de een na laatste stand. Haal de laatste keer de lap deeg door het opzetstuk voor tagliatelle en vang de slierten op. Breng een ruime hoeveelheid water met een snufje zout aan de kook en kook de verse pasta in ca. 3-4 minuten gaar. Giet af en serveer met een scheutje olijfolie en vers gemalen Parmezaanse kaas.