dinsdag 24 november 2009

Onverwacht lekker recept

Wat doe je op een dag zoals gisteren, waarop je "niets" in huis hebt en het weer je absoluut niet uitnodigt om naar buiten te gaan voor die extra boodschappen die je graag in huis had gehad? Een maaltijd bezorgservice bellen? Of toch eens goed door de voorraadkast, koelkast en diepvrieslade heen en creatief aan de slag in de keuken? Dat laatste past meer bij mij... en dit is het resultaat:

Hele kip met krieltjes en groenten uit de oven
Voor 2 volwassenen en 2 kinderen

Bereidingstijd: 20 minuten (excl. 70 minuten oventijd)

Dit heb je nodig:
1 hele kip, liefst biologisch
50 ml olijfolie
1 zak krieltjes (500 g), schoon geboend
6 sjalotjes, gepeld en gehalveerd
1 pastinaak, geschild en in gelijke stukken
1 winterwortel, geschild en in gelijke stukken
stuk pompoen, geschild en in gelijke stukken
paar takjes tijm
grof gemalen zeezout
vers gemalen peper

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180°C. Verhit de helft van de olie in een ovenbestendige braadpan en braad de kip rondom bruin. Zet de kip in de oven. Breng de krieltjes in een pan met water aan de kook. Kook ze in ca. 10 minuten beetgaar en giet af. Voeg na 45 minuten sjalotjes, gekookte krieltjes, pastinaak, winterwortel, pompoen en tijm toe en meng met de olie en braadsappen uit de pan. Voeg de rest van de olie toe, bestrooi de kip met zout en peper en zet alles nog ca. 30 minuten terug in de oven.
Erbij: appelmoes, gemaakt van 5 goudrenetten, klein scheutje water, kaneelpijpje en agave siroop of (riet)suiker naar smaak.

Voor een baby van ca. 4-6 maanden
Geef (apart) gekookte en gepureerde pastinaak, wortel of pompoen, of nadat je eerst alle smaken apart hebt uitgeprobeerd, een combinatie van deze ingrediënten. Gebruik eventueel wat aanhangend kooknat om het hapje extra smeuig te maken.

Voor een baby vanaf ca. 7 maanden
Geef de groentepuree voor een baby van 4-6 maanden en meng dit met wat apart gehouden gekookte en geprakte krieltjes, eventueel extra smeuïg gemaakt met een drupje olijfolie.

Voor een baby vanaf ca. 9 maanden
Geef het hapje voor een baby vanaf 7 maanden en voeg wat stukjes kip (een sappig stukje zonder vel, waar geen zout op zit) en enkele blaadjes tijm toe.

Voor een baby vanaf 1 jaar
Deze kan gewoon met de pot mee-eten. Wees matig met zout, of voeg voor jezelf pas extra zout en peper toe aan tafel.

Benieuwd waar de ingredienten vandaan kwamen?
Voorraadkast: krieltjes
Koelkast: stuk overgebleven pompoen, winterwortel (nog in huis voor het paard van Sinterklaas), pastinaak (nog 1 over van de workshop babycooking)
Diepvrieslade: 1 hele kip, die daar speciaal klaar lag voor een dag als deze...
En van het balkon: wat takjes tijm van mijn voorraad kruidenplantjes