zaterdag 14 november 2009

Stobá: een Antilliaanse stoofpot voor een regenachtige dag

Dit recept heb ik van mijn zwager, die zijn hele jeugd op Curaçao heeft gewoond. Perfect om op zo'n regenachtige dag als vandaag te maken en toch een beetje tropische sfeer in huis te halen en te proeven!

Bij dit recept gaat het niet om heel exacte hoeveelheden; Stobá is namelijk een recept dat zich goed leent voor koken op gevoel en naar eigen smaak!

De basis van Stobá is stoofvlees. Je kunt hiervoor rund (magere runderlappen), maar bijvoorbeeld ook geit of lam nemen. Officieel maak je hem dan met zoete aardappel en een keuze uit een van de onderstaande ingredienten:
Pompoen, sperziebonen, groene papaja of komkommer. Maar ik maak hem altijd zo:

Hoofdgerecht voor 4 personen
+ extra voor een lekker broodje Stobá op zondag

Bereidingstijd: 30 minuten (exclusief 2 uur stoven)

Benodigdheden
1 kg stoofvlees (magere runderlappen), in gelijke stukjes gesneden
4 el olijfolie
2 uien, gesnipperd
3 knoflooktenen, fijngehakt
ketjap manis (ca. 100-150 ml)
klein blikje tomatenpuree, (70 g)
beetje limoensap of azijn
1-2 bouillonblokjes (rundvlees of kruiden)
1 laurierblad
2 el gedroogde oregano
ca. 400 g (zoete) aardappel
ca. 350 g pompoen of winterwortel
ca. 350 g sperzieboontjes
zout en peper
optioneel: 1 madame jeanette peper (deze alleen de laatste 15 minuten mee laten koken)

Bereiding
Dep de stukken vlees droog. Verhit olie in een braadpan en braad het vlees goed aan. Voeg ui, knoflook, ketjap, tomatenpuree, limoensap of azijn, bouillonblokjes, laurierblad, gedroogde oregano en een scheut water toe. Laat het geheel op laag vuur ca. 1,5 uur stoven. Snijd intussen (zoete) aardappel en groenten in gelijke stukjes. Kijk af en toe of er nog voldoende vocht bij het vlees zit. Voeg na 1,5 uur aardappel en groenten toe en laat nog ca. 30 minuten pruttelen. Breng op smaak met zout en peper of kook, als je van pittig houdt, de laatste 15 minuten een hele madame jeanette peper mee.
Lekker met funchi (polenta) of rijst en gebakken banaan.

Voor een baby van ca. 4-6 maanden
Geef (apart) gekookte en gepureerde wortel, pompoen of sperzieboon of nadat je eerst alle smaken apart hebt uitgeprobeerd, een combinatie van deze ingrediënten

Voor een baby vanaf ca. 7 maanden
Geef de groentepuree voor een baby van 4-6 maanden en meng dit met wat apart gehouden gekookte (zoete)aardappel, rijst of funchi (allemaal zoutloos), eventueel extra smeuïg gemaakt met een drupje olijfolie.

Voor kinderen vanaf 1 jaar
Geef bovenstaande stoofpot, voordat je hem op smaak hebt gebracht met extra zout, peper of madame jeanette peper.