donderdag 31 december 2009

Fingerlicking good champagne dessert

Dit recept voor Sabayon Champagne heb ik afgelopen zomer gemaakt onder leiding van Robert Kranenborg. Ik was nog zo eigenwijs om te zeggen dat het niet rechtstreeks in de pan, maar au-bain-marie bereid moest worden. Dat neem ik inmiddels terug, want op deze manier is het gerecht super simpel en snel te maken. Het enige wat je hoeft doen is bij de pan blijven en snel tikken. De puree van aardbeien heb ik er zelf bij verzonnen en bleek een succes: afgelopen Kerstdiner ging iedereen voor een refill, waarbij een van onze vrienden met een koffiemok(!) i.p.v. het originele champagneglas kwam aanzetten....

Sabayon Champagne met aardbeienpuree
Voor 6-8 personen

Bereidingstijd: 10 minuten

Benodigdheden:
1 doosje (250 g) bevroren aardbeien
7 eidooiers
100 g suiker
250 ml Champagne of Cava
Extra nodig: staafmixer of keukenmachine, wok-achtige pan met dikke bodem, garde, 6-8 champagneglazen

Laat de aardbeien half ontdooien en pureer met staafmixer of keukenmachine tot een gladde puree. Giet een laagje van ca. 1,5-2 cm in de glazen. Verhit de pan boven middelhoog vuur. Voeg eidooiers, suiker en champagne bij elkaar en giet in de pan. Begin direct te kloppen met de garde (maak met de garde telkens een 8-vorm). Tik de sabayon tot deze gaar en luchtig is en giet in de glazen bij de aardbeienpuree. Serveer direct.

Tip: geef kinderen hun eigen “Sabayon” dessert door een champagneglas te vullen met een laagje aardbeienpuree en daaroverheen vanilleyoghurt. Decoreer met rood fruit voor een extra feestelijk effect.