dinsdag 5 januari 2010

Een recept vol goede voornemens

Ongeveer een keer in de 5 weken bespreek ik bij SnoTime (NCRV Radio 2), met Diana Sno een recept. Zo ook afgelopen zaterdag 2 januari. Mijn specialiteit is puur, praktisch, lekker, snel en gezond voor zowel volwassenen als kinderen (vanaf de allereerste vaste hap). Dit keer heb ik er nog iets extra's aan toegevoegd: het recept zit, voor wie dat wil, vol goede voornemens…

1) Af en toe een vis- of vleesloze dag met veel groenten en gezonde vetten
2) Vaker kiezen voor een "eerlijk" product
3) Met ingredienten van het seizoen, die het minst belastend zijn voor het milieu
4) Leuk om zelf te doen (samen met de kids taugé kweken)
5) En last but not least: smakelijk

Nasi met ei en pinda groentesaus
(Voor ca. 2 volwassenen en 2 kinderen)

Bereidingstijd: 20-30 minuten

Dit heb je nodig:
250 g Fair Trade Original Pandan rijst
1 grote winterwortel (ca. 250 g), in plakjes
250 g taugé
3 el plantaardige olie
2 el zoutloze nasikruiden
2 tenen knoflook, geperst
1 dunne prei, in ringen
½ Chinese kool, fijn gesneden
3 tot 4 eieren
4 flinke el pindakaas
voor op tafel: sambal, ketjap of sojasaus, rijsttafelmix (met o.a. seroendeng, gefruite uitjes) en/of kroepoek
Extra nodig: staafmixer of keukenmachine

Zo maak je het:

Breng twee pannen met water aan de kook. Doe de rijst in een pan en kook deze in de tijd aangegeven op de verpakking, gaar. Doe de wortelplakjes in de andere pan en kook deze in circa 15 minuten gaar. Voeg de laatste 30 seconden de taugé bij de wortel. Giet rijst en groenten af, maar vang het kooknat van de groenten op.

Verhit een wok en voeg 1 theelepel olie toe. Bak 75 tot 100 gram gekookte zoutloze rijst en voeg ½ theelepel nasikruiden toe. Neem uit de pan (voor je baby vanaf ca. 9 mnd). Zet de wok terug op het vuur en verhit nog 2 eetlepels olie. Voeg knoflook, prei, overige nasikruiden en gekookte rijst toe. Roerbak enkele minuten en breng op smaak met zout. Roerbak de laatste paar minuten Chinese kool mee. Verhit intussen in een koekenpan de overige olie en bak hierin de eitjes.

Pureer de gekookte wortelstukjes (houd er een paar apart) en de taugé, eventueel met wat apart gehouden kooknat, tot een gladde saus en houd een deel apart voor je baby vanaf 6 of 9 maanden. Voeg pindakaas toe en houd 1 -2 soeplepels saus apart voor de baby vanaf ca. 12 maanden. Breng de rest van de saus op smaak met sambal en sojasaus of zout.

Zo serveer je het:
Voor je baby vanaf ca. zes maanden
Gepureerde gekookte wortelstukjes (houd er een paar apart, die je baby zelf mag pakken = Rapley methode), eventueel gecombineerd met gekookte taugé en/of gekookte rijst.

Voor je baby vanaf ca. negen maanden
Een grof gepureerd hapje van apart gebakken zoutloze nasirijst met wortel- taugésaus en 1/2 gebakken ei.
Geef de saus mét pindakaas pas als je kindje ouder is dan 1 jaar.

Voor jezelf
Op smaak gebrachte nasi met Chinese kool én een flinke hoeveelheid saus. Maak hem zo pittig als je wilt met de ingrediënten die op tafel staan, zoals de rijsttafelmix. Serveer met een gebakken eitje.

Tip: Zoute hap
In vrijwel alle gangbare kruidenmengsels zit heel veel zout. Koop je een kruidenmengsel bij de natuurvoedingswinkel, dan zit er meestal helemaal geen zout in verwerkt en kan je dit dus in matige hoeveelheid gebruiken voor je kinderen.