woensdag 4 september 2013

Stukjes, klontjes, korreltjes... STRUCTUUR!


 “Toen onze zoon Flin bijna een jaar oud was, moest hij in ene zijn ‘in stukjes’ gesneden boterhammetje niet meer.  We waren op zomervakantie op een boot en ik dacht even snel alle mannen aan boord een boterham in de hand te drukken. Die gingen er natuurlijk in als koek, maar Flin zat nog maar steeds met zijn bordje met stukjes brood voor zijn neus, een beteuterd gezichtje en was absoluut niet van plan dáárvan te eten. Er was niets mis mee, zelfde beleg, op dezelfde manier gesneden…. Best lastig als je kind nog niet kan praten…Tot ik  in ene door had waarom hij dát niet moest. Of hij als je blieft ook zo’n dubbelgevouwen werkmannen boterham mocht, zo uit het handje….
Het mooiste is als je baby vanaf hap één pure smaken leert ontdekken. Zo kan hij zelf bepalen welke groente hij lekker vindt en welke soorten (nog even) niet.  Helaas is geen enkel kind hetzelfde. De een wil een heel waterig hapje en moet niets hebben van ‘stukjes’ in zijn eten, de ander eet principieel niet van een lepel en wil liever sabbelen op  een zachtgekookt bospeentje, dat hij als hij circa acht maanden is overigens alléén eet als hij het zelf mag pakken…. Kortom het vergt heel wat inlevingsvermogen om te achterhalen waarom je kindje voor dat fruithapje, wat hij eerst zo met smaak zat te eten, nu in ene zijn neus ophaalt.
Twijfel niet aan je kookkunsten, daaraan zal het vast niet liggen. Wat dan wel?  Verplaats je in je kind en bedenk hoe jij zelf die bruinige brij zou vinden die enthousiast voor je mond gehouden wordt.  Niks an! Er valt niets te kauwen, er valt niets te graaien, er valt niets te gooien en er valt slecht te proeven. Bovendien het oog wil ook wat. Zo’n gaargekookt broccoliroosjes (of ‘boom’ zoals het bij ons genoemd werd) is toch veel interessanter om te eten dan een hapje  groene puree? En nog mooier, die ‘stukjes’ eten zijn nog leerzaam ook! Het bevordert de spraakontwikkeling en is goed voor de mond-hand coördinatie. Da’s mooi meegenomen dus.
Dus pel die banaan en snijd in plakjes. Scheelt jou ook nog in tijd. Als je kindje het zelf tussen zijn vingers kan vastpakken en naar zijn mondje kan brengen dan is hij zover ontwikkeld dat hij dat stukje zacht fruit ook in vaste vorm kan ‘wegwerken’  en geloof mij, dat doet ‘ie als hij het helemaal zelluf mag doen, vast en zeker met smaak!

woensdag 21 augustus 2013

Smaakmakers


Hoe maak je eigenlijk smaak? En waar denk jij aan als het gaat om smaakmakers? Zout, peper, maggi, sojasaus, misschien vissaus,  specerijen of verse kruiden? Voor je baby zijn deze ingrediënten, op milde specerijen en verse kruiden na, nog te pittig of te zout.
Dé basis is een ingrediënt van goede kwaliteit: van het seizoen, vers geoogst en dus met smaak! In principe heeft zo'n ingrediënt dan niet veel meer nodig. Zeker niet voor een baby. Maar…. heb je weleens gedacht aan de wijze van bereiding als smaakmaker?
Test maar eens en proef het verschil tussen: gekookte of geroosterde bietjes...., gestoomde of geroosterde pompoenblokjes...
En als je naast de bietjes nog een takje tijm in de braadslede of ovenschaal legt en dit er voor het pureren of prakken uit haalt, dan krijgt het hapje van je baby (en voor jezelf!) in ene nóg meer smaak. Zo simpel is het! 

Dus gooi in de ovenschaal die bietjes! Beetje olijfolie erbij, even roosteren op 200 graden (20-30 minuten) en happen! Ook lekker voor je zelf trouwens. En je grotere kleintjes? Die maak je blij met de 'truc'. Neem tegelijk een stukje biet in je mond, even kauwen en tong uitsteken tegelijk! Ook grappig met een spiegeltje (toptip van Sas!). 
NB: groenten als wortel, biet, pompoen, pastinaak etc. rooster je over het algemeen in een tot ca. 200ºC voorverwarmde oven in ca. 30 minuten gaar. Snijd de groenten in gelijke stukken, besprenkel met een beetje olijfolie en leg er eventueel een takje tijm, salie of rozemarijn bij. De ene soort is iets eerder goudbruin en gaar dan de andere. Zelf een beetje in de gaten houden dus!

dinsdag 14 mei 2013

Avond-4 daagse: stress of dilemma?


Deze week is het in de regio Amsterdam voor veel ouders met kids op de basisschool weer kunst en vliegwerk om op tijd en met een redelijk gevulde maag startklaar te staan bij het bezoekerscentrum van het Amsterdamse bos. 
Ook wij doen dit jaar weer mee en hebben nog een extra uitdaging aangezien onze jongste zoon de ‘5-km’ loopt maar onze oudste, inmiddels in groep 6, echt niet meer met ‘de-5’ meeloopt en dus voor ‘de 10’ gaat.  We lopen dus alle twee mee…
Gelukkig kunnen wij zelf onze werktijden bepalen en sta ik voor mijn werk toch al in de keuken dus draai ik net zo makkelijk een paar tortillawraps met ‘verse’ hummus van de Turk op de hoek (inderdaad een kant en klare;) en lekker veel knapperige groenten (sla, komkommer, zoete puntpaprika en gemengde kiemen, dat dan weer wel) in elkaar, die we allemaal heerlijk naar binnen werken tijdens het autoritje van muziekles naar bosbaan.
Op dat gebied dus eigenlijk niet eens zoveel stress. Wel een dilemma en nee, niet eens over al dat gesnoep tijdens het lopen…. Weten jullie het nog van vroeger? Dat halve citroentje met een ‘opa’ zakdoek erom heen en dan de hele tocht eraan likken en sabbelen. Ooh die tanden….. Van mij mochten ze er geen…. Ben ik nou zo flauw, zal het iemand een zorg zijn of delen er meer met mij dit dilemma…? Aan het aantal citroentjes te zien niet echt…
Nou goed, misschien de laatste avond dan, om het geheel feestelijk en in stijl af te sluiten? Eén citroentje… maar dan wel een biologische én van deze tijd: met 3 pepermuntjes erop!