Hoe maak je eigenlijk smaak? En waar denk jij aan als het gaat om
smaakmakers? Zout, peper, maggi, sojasaus, misschien vissaus,
specerijen of verse kruiden? Voor je baby zijn deze ingrediënten, op milde
specerijen en verse kruiden na, nog te pittig of te zout.
Dé basis is een ingrediënt van goede
kwaliteit: van het seizoen, vers geoogst en dus met smaak! In principe heeft
zo'n ingrediënt dan niet veel meer nodig. Zeker niet voor een baby. Maar…. heb
je weleens gedacht aan de wijze van bereiding als smaakmaker?
Test maar eens en proef het verschil
tussen: gekookte of geroosterde bietjes...., gestoomde of geroosterde
pompoenblokjes...
En als je naast de bietjes nog een
takje tijm in de braadslede of ovenschaal legt en dit er voor het pureren of prakken
uit haalt, dan krijgt het hapje van je baby (en voor jezelf!) in ene nóg meer
smaak. Zo simpel is het!
Dus gooi in de ovenschaal die bietjes! Beetje olijfolie erbij, even roosteren op 200 graden (20-30 minuten) en happen! Ook lekker voor je zelf trouwens. En je grotere kleintjes? Die maak je blij met de 'truc'. Neem tegelijk een stukje biet in je mond, even kauwen en tong uitsteken tegelijk! Ook grappig met een spiegeltje (toptip van Sas!).
Dus gooi in de ovenschaal die bietjes! Beetje olijfolie erbij, even roosteren op 200 graden (20-30 minuten) en happen! Ook lekker voor je zelf trouwens. En je grotere kleintjes? Die maak je blij met de 'truc'. Neem tegelijk een stukje biet in je mond, even kauwen en tong uitsteken tegelijk! Ook grappig met een spiegeltje (toptip van Sas!).
NB: groenten als wortel, biet,
pompoen, pastinaak etc. rooster je over het algemeen in een tot ca. 200ºC
voorverwarmde oven in ca. 30 minuten gaar. Snijd de groenten in gelijke stukken,
besprenkel met een beetje olijfolie en leg er eventueel een takje tijm, salie
of rozemarijn bij. De ene soort is iets eerder goudbruin en gaar dan de andere.
Zelf een beetje in de gaten houden dus!