vrijdag 3 september 2010

Piratenbootjes op een wilde woeste zee
Uitdeel traktatie voor ca. 30 kindjes

4 zakken Madeleine cakejes (Bonne Maman)
1 pakje eetpapier
cocktailprikkers Nederlandse of piraten vlag
cocktailprikkers "piratenzwaard" of iets vergelijkbaars
Voor de zee:
10 eiwitten
625 g witte basterdsuiker
enkele druppels levensmiddelenkleurstof, blauw
Extra nodig: mixer, bakpapier

Verwarm de oven voor op 110 graden celcius.
Voorbereiding (leuk om samen met je kind(eren) te doen):
Knip driehoekjes van het eetpapier. Steek deze driehoek "zeiltjes" vast met het piratenzwaard als "mast"en bewaar in een doosje.
Mix voor de "zee" ca. 2/3e deel van de eiwitten met behulp van een mixer schuimig. Voeg 2/3e deel suiker en enkele druppels blauwe kleurstof toe en mix tot het eiwit gaat pieken en je de kom ondersteboven kunt houden zonder dat het eiwit eruit valt. Bedek een flinke bakplaat met bakpapier en verdeel het blauwe eiwit schuim hier over. Strijk glad. Herhaal dit nogmaals met het overgebleven eiwit en suiker, maar voeg nu geen kleurstof toe. Verdeel dit witte schuim over de zee en maak er woeste golven van. Zet de bakplaat ongeveer 1 uur in de oven. Zet na 1 uur de oven uit maar laat de bakplaat er gewoon de hele nacht in staan.

De volgende ochtend:
Haal de Madeleine cakejes uit hun zakje en steek het zeil (aan de voorkant) en de vlag (aan de achterkant) van het "bootje". Schuif de "zee" op een grote schaal en verdeel enkele bootjes over het water. Zet de overige bootjes om het eiwitschuim heen.

Tip: Koop schatkistjes (Red Band) of likschelpen en verdeel deze om de zee heen. Deel deze uit samen met de bootjes. Zet in het midden van de berg schatkistjes of schelpen een schatkist gevuld met een luxe bonbon (met bladgoud) voor de juf of meester.