donderdag 31 december 2009

Fingerlicking good champagne dessert

Dit recept voor Sabayon Champagne heb ik afgelopen zomer gemaakt onder leiding van Robert Kranenborg. Ik was nog zo eigenwijs om te zeggen dat het niet rechtstreeks in de pan, maar au-bain-marie bereid moest worden. Dat neem ik inmiddels terug, want op deze manier is het gerecht super simpel en snel te maken. Het enige wat je hoeft doen is bij de pan blijven en snel tikken. De puree van aardbeien heb ik er zelf bij verzonnen en bleek een succes: afgelopen Kerstdiner ging iedereen voor een refill, waarbij een van onze vrienden met een koffiemok(!) i.p.v. het originele champagneglas kwam aanzetten....

Sabayon Champagne met aardbeienpuree
Voor 6-8 personen

Bereidingstijd: 10 minuten

Benodigdheden:
1 doosje (250 g) bevroren aardbeien
7 eidooiers
100 g suiker
250 ml Champagne of Cava
Extra nodig: staafmixer of keukenmachine, wok-achtige pan met dikke bodem, garde, 6-8 champagneglazen

Laat de aardbeien half ontdooien en pureer met staafmixer of keukenmachine tot een gladde puree. Giet een laagje van ca. 1,5-2 cm in de glazen. Verhit de pan boven middelhoog vuur. Voeg eidooiers, suiker en champagne bij elkaar en giet in de pan. Begin direct te kloppen met de garde (maak met de garde telkens een 8-vorm). Tik de sabayon tot deze gaar en luchtig is en giet in de glazen bij de aardbeienpuree. Serveer direct.

Tip: geef kinderen hun eigen “Sabayon” dessert door een champagneglas te vullen met een laagje aardbeienpuree en daaroverheen vanilleyoghurt. Decoreer met rood fruit voor een extra feestelijk effect.

vrijdag 18 december 2009

winterse picknick in het park



Picknicken alleen een zomerse aangelegenheid, nee hoor, niet voor mijn jongens.

Toen ik vanmiddag vroeg wat ze wilden voor lunch riepen ze in koor: "Picknicken in het park" Na een snelle check van koelkast en broodla (met inderdaad nog 3 sneetjes en een kapje) kreeg ik op mijn voorstel van warme chocolademelk en wentelteefjes een luidkeels "Jaaahaaa"

15 minuten later stonden we dik ingepakt, met slee, kleedje en de warme hapjes klaar om te gaan. Wat een goed begin van de Kerstvakantie!

En die wentelteefjes die zijn, ingepakt in aluminiumfolie met gesmolten suiker-kaneelstroop, nog lekkerder!

dinsdag 24 november 2009

Onverwacht lekker recept

Wat doe je op een dag zoals gisteren, waarop je "niets" in huis hebt en het weer je absoluut niet uitnodigt om naar buiten te gaan voor die extra boodschappen die je graag in huis had gehad? Een maaltijd bezorgservice bellen? Of toch eens goed door de voorraadkast, koelkast en diepvrieslade heen en creatief aan de slag in de keuken? Dat laatste past meer bij mij... en dit is het resultaat:

Hele kip met krieltjes en groenten uit de oven
Voor 2 volwassenen en 2 kinderen

Bereidingstijd: 20 minuten (excl. 70 minuten oventijd)

Dit heb je nodig:
1 hele kip, liefst biologisch
50 ml olijfolie
1 zak krieltjes (500 g), schoon geboend
6 sjalotjes, gepeld en gehalveerd
1 pastinaak, geschild en in gelijke stukken
1 winterwortel, geschild en in gelijke stukken
stuk pompoen, geschild en in gelijke stukken
paar takjes tijm
grof gemalen zeezout
vers gemalen peper

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180°C. Verhit de helft van de olie in een ovenbestendige braadpan en braad de kip rondom bruin. Zet de kip in de oven. Breng de krieltjes in een pan met water aan de kook. Kook ze in ca. 10 minuten beetgaar en giet af. Voeg na 45 minuten sjalotjes, gekookte krieltjes, pastinaak, winterwortel, pompoen en tijm toe en meng met de olie en braadsappen uit de pan. Voeg de rest van de olie toe, bestrooi de kip met zout en peper en zet alles nog ca. 30 minuten terug in de oven.
Erbij: appelmoes, gemaakt van 5 goudrenetten, klein scheutje water, kaneelpijpje en agave siroop of (riet)suiker naar smaak.

Voor een baby van ca. 4-6 maanden
Geef (apart) gekookte en gepureerde pastinaak, wortel of pompoen, of nadat je eerst alle smaken apart hebt uitgeprobeerd, een combinatie van deze ingrediënten. Gebruik eventueel wat aanhangend kooknat om het hapje extra smeuig te maken.

Voor een baby vanaf ca. 7 maanden
Geef de groentepuree voor een baby van 4-6 maanden en meng dit met wat apart gehouden gekookte en geprakte krieltjes, eventueel extra smeuïg gemaakt met een drupje olijfolie.

Voor een baby vanaf ca. 9 maanden
Geef het hapje voor een baby vanaf 7 maanden en voeg wat stukjes kip (een sappig stukje zonder vel, waar geen zout op zit) en enkele blaadjes tijm toe.

Voor een baby vanaf 1 jaar
Deze kan gewoon met de pot mee-eten. Wees matig met zout, of voeg voor jezelf pas extra zout en peper toe aan tafel.

Benieuwd waar de ingredienten vandaan kwamen?
Voorraadkast: krieltjes
Koelkast: stuk overgebleven pompoen, winterwortel (nog in huis voor het paard van Sinterklaas), pastinaak (nog 1 over van de workshop babycooking)
Diepvrieslade: 1 hele kip, die daar speciaal klaar lag voor een dag als deze...
En van het balkon: wat takjes tijm van mijn voorraad kruidenplantjes

zaterdag 14 november 2009

Stobá: een Antilliaanse stoofpot voor een regenachtige dag

Dit recept heb ik van mijn zwager, die zijn hele jeugd op Curaçao heeft gewoond. Perfect om op zo'n regenachtige dag als vandaag te maken en toch een beetje tropische sfeer in huis te halen en te proeven!

Bij dit recept gaat het niet om heel exacte hoeveelheden; Stobá is namelijk een recept dat zich goed leent voor koken op gevoel en naar eigen smaak!

De basis van Stobá is stoofvlees. Je kunt hiervoor rund (magere runderlappen), maar bijvoorbeeld ook geit of lam nemen. Officieel maak je hem dan met zoete aardappel en een keuze uit een van de onderstaande ingredienten:
Pompoen, sperziebonen, groene papaja of komkommer. Maar ik maak hem altijd zo:

Hoofdgerecht voor 4 personen
+ extra voor een lekker broodje Stobá op zondag

Bereidingstijd: 30 minuten (exclusief 2 uur stoven)

Benodigdheden
1 kg stoofvlees (magere runderlappen), in gelijke stukjes gesneden
4 el olijfolie
2 uien, gesnipperd
3 knoflooktenen, fijngehakt
ketjap manis (ca. 100-150 ml)
klein blikje tomatenpuree, (70 g)
beetje limoensap of azijn
1-2 bouillonblokjes (rundvlees of kruiden)
1 laurierblad
2 el gedroogde oregano
ca. 400 g (zoete) aardappel
ca. 350 g pompoen of winterwortel
ca. 350 g sperzieboontjes
zout en peper
optioneel: 1 madame jeanette peper (deze alleen de laatste 15 minuten mee laten koken)

Bereiding
Dep de stukken vlees droog. Verhit olie in een braadpan en braad het vlees goed aan. Voeg ui, knoflook, ketjap, tomatenpuree, limoensap of azijn, bouillonblokjes, laurierblad, gedroogde oregano en een scheut water toe. Laat het geheel op laag vuur ca. 1,5 uur stoven. Snijd intussen (zoete) aardappel en groenten in gelijke stukjes. Kijk af en toe of er nog voldoende vocht bij het vlees zit. Voeg na 1,5 uur aardappel en groenten toe en laat nog ca. 30 minuten pruttelen. Breng op smaak met zout en peper of kook, als je van pittig houdt, de laatste 15 minuten een hele madame jeanette peper mee.
Lekker met funchi (polenta) of rijst en gebakken banaan.

Voor een baby van ca. 4-6 maanden
Geef (apart) gekookte en gepureerde wortel, pompoen of sperzieboon of nadat je eerst alle smaken apart hebt uitgeprobeerd, een combinatie van deze ingrediënten

Voor een baby vanaf ca. 7 maanden
Geef de groentepuree voor een baby van 4-6 maanden en meng dit met wat apart gehouden gekookte (zoete)aardappel, rijst of funchi (allemaal zoutloos), eventueel extra smeuïg gemaakt met een drupje olijfolie.

Voor kinderen vanaf 1 jaar
Geef bovenstaande stoofpot, voordat je hem op smaak hebt gebracht met extra zout, peper of madame jeanette peper.

dinsdag 6 oktober 2009

3 sneetjes en een kapje...

Minimaal een keer in de week moet ik grondig door de broodla heen. De zakjes oud brood, meestal met 3 sneetjes en een kapje, hebben zich opgestapeld en vervolgens is het absoluut niet meer te overzien welk zakje brood van 1, 2 of 3 dagen geleden was. Je zou dus denken dat er iets niet helemaal lekker loopt bij de broodinkoop van ons huishouden, terwijl wij toch een vrij regelmatige broodconsumptie hebben. Of... zijn we gewoon te verwend geraakt en halen we voor een zakje brood van de dag ervoor al onze neus op? Nee, het is zelfs veel erger die neus wordt al opgehaald voor brood dat wel vers is, en super lekker naar mijn idee, maar voor mijn kleine mannen te compact, te zuur of te zaderig...of inderdaad... zonder broodverbetermiddel, want niet meer zacht genoeg! Gelukkig zijn dit de broodsoorten die, juist doordat ze wat steviger en smaakvoller zijn, bij mij in de herkansing gaan. Als tosti, crostini of crouton. En laat dát de mannen gelukkig wel lekker smaken!

Kijk voor een overheerlijke
pompoen maaltijdsoep mét crouton op youtube

donderdag 1 oktober 2009

Passata di pomponi?

Puur, praktisch, lekker en gezond, dat is waar ik voor sta in de keuken en dat is overigens ook wat het best bij mij als persoon past, alhoewel dat “lekker” uiteraard niet aan mij is om te bepalen.
Om even bij de keuken te blijven… bij voorkeur biologisch en indien mogelijk fair trade en zonder pakjes. Nou maak ik bij dat laatste, die pakjes, heus wel eens een uitzondering, want puur moet uiteraard wel praktisch blijven. En soms mis ik gewoonweg de tijd om verse tomaten te roosteren om er vervolgens een overheerlijke pastasaus van te maken.
In zo’n geval grijp ik graag naar producten als kruidenbouillonblokjes (die van de natuurwinkel met veel smaak en weinig zout), kidneybonen of linzen uit blik (want met dat voorweken had ik even geen rekening gehouden) en passata di pomodoro (van een merk waar, afgezien van wat zout, verder niets aan toegevoegd is).
Nou stond ik gisteren in de keuken met een gigantische pompoen in mijn handen. Ruimschoots voldoende voor een maaltijdsoep en als basissaus voor een pastagerecht, toen het opeens door mijn hoofd schoot waarom deze overheerlijke en multi toepasbare groente nog niet te verkrijgen is als…. jawel passata di pomponi! Idee?
Binnenkort twee overheerlijke pompoenrecepten.

woensdag 30 september 2009

Pastinaaksoep met fenegriekkaas

Dit succesrecept werd geserveerd tijdens het nazomer boerderijdiner van Jeanine Schreuders en Marian Humme (Groene Hart Catering), zie voorgaande blog.

(voor ca. 1,5 liter)

· 1 gesnipperde ui licht fruiten
· 375 g in blokjes gesneden pastinaak erbij, even aanfruiten
· 5 dl groentenbouillon erbij, aan de kook brengen
· kwartiertje rustig laten pruttelen
· iets laten afkoelen en dan met staafmixer pureren (niet helemaal glad)
· 6 dl volle biologische boerenmelk en 6 dl volle boerenroom toevoegen
· goed doorwarmen en op smaak brengen met zout en peper

Druppel er nog wat Italiaanse extra vierge olijfolie met een vleugje truffel over en garneer het glaasje soep met een cocktailprikker met blokje fenegriekkaas.

Wil je weten wanneer er weer een boerderijdiner georganiseerd wordt mail mij dan jouw gegevens. Dan kan ik de flyer naar je toe mailen.

dinsdag 29 september 2009

Puur boerderijdiner in het Groene Hart

Afgelopen zaterdag, in het kader van de week van de smaak, een geweldige avond beleefd tijdens de première van het nazomer-boerderijdiner in het Groene Hart, georganiseerd door Jeanine Schreuders (culinair styliste en receptschrijfster) en Marian Humme (eigenaresse Groene Hart catering).

Het thema van de avond was mediterrane gerechten met ingrediënten uit het Groene Hart.

Ontvangst onder de oude hooiberg met prachtig uitzicht op moestuin en weilanden. Geserveerd werd een Prosecco Veneto (biologisch) met erbij chips van wortel, gele biet, rode biet en aardappel (deels uit eigen moestuin), warme amandelen met grof zeezout en mini sneetjes Pain Qnip (van Bakker Siegert uit Harmelen) met tapenade van feta en geroosterde paprika.

Voor het diner mochten we plaatsnemen aan een lange, prachtig gedekte tafel in de verbouwde deel van de boerderij uit 1870. Op  het menu stond:

Pastinaaksoep met een fenegriekkaas en erbij Molensteen breekbrood met Franse gezouten boter.

Bagna Cauda

Varkensgebraad van zwart Frans varken en erbij BBQ bietjes met mierikswortelroom, geroosterde aardappelen met rozemarijn en een groene salade met avocado en amandelen.

Grand dessert van gegratineerde verse vijgen, pruimentaart met oersuiker en Boerenkwark, met eigen geraapte Hollandse hazelnoten.

Deze avond was mede dankzij de aangename ontvangst, prachtige locatie, ontspannen sfeer, prettig tafelgezelschap en last but not least het heerlijke eten zeker voor herhaling vatbaar! En dat komt goed uit, want de dames hebben in verband met het geweldige succes van de avond extra data geprikt. Kom je ook?

NB: morgen op mijn blog het recept van de pastinaaksoep